Meest recente werk > 2015 / Pagina 1
 
 Over het Atelier
 Presentatie
 Meest recente werk
 Info & Contact
 
 
 
 
 
 
Op deze pagina enkele muurschilderingen uit het voorjaar 2015, te beginnen - eerder toevallig - met nog een wijnkelder... Hieronder ziet U enkele foto's van de situatie vóór de muurschildering zoals via het internet doorgestuurd door de klant...



Hierboven: De kleine als wijnkelder ingerichte kelderruimte is voorzien van alle noodzakelijke elementen om op technisch verantwoorde wijze wijn te stockeren maar de klant vindt (terecht overigens) dat de ruimte naast die prima inrichting toch wat meer sfeer en gezelligheid kan verdragen. Vooral de onpersoonlijke kastenwand (afbeelding hieronder) is een probleem en daarom de vraag om dat gedeelte te beschilderen...



...en dan gaat zo'n project groeien: Er wordt eerst gedacht aan een tafereel met wijntonnen en dergelijke maar uiteindelijk bezorgt de opdrachtgever het Atelier een foto van een wijnkasteel met een toegangspoort en verzicht die volgens hem het best de sfeer weergeeft die hij graag wil in de kelder. Er wordt ook beslist om de toegangsdeur in het verhaal te betrekken. Op de afbeelding hieronder ziet U reeds de voorbereidende schilderwerken met speciale hechtprimers die het mogelijk moeten maken om over de bestaande lakverf heen te schilderen: Er komen dus twee openingen in de wand waaruit buitenlicht zal binnenvallen en na dit stadium zijn de kasten zelf optisch op enkele naden na ook al bijna helemaal verdwenen...



...en dan kan het tafereel een beetje aangepast qua perspectief en stoffering volledig geschilderd worden. Vóór de start wordt er ook nog op vraag van de klant overeengekomen om voor een eerder "kleurarme" benadering te kiezen, ergens tussen een normaal realisme en een monochrome grijsgroene versie in dus. Het resultaat moet namelijk goed aansluiten bij de rest van de reeds afgewerkte ruimte en mag ook de reeds aanwezige subtiele balans niet verstoren. Om comfortabel te kunnen werken wordt er wel geschilderd bij een hogere lichtopbrengst dan de normale situatie in deze kelder. Hieronder ziet U het eindresultaat gefotografeerd bij dit "werklicht" en het ziet er allemaal prima uit. Nu kan het licht weer gedimd worden...



...want onder normale omstandigheden wordt de kelder namelijk verlicht met kaarsen, een selectief gebruikte open haard en enkele zwakke lichtpunten. Deze lage verlichting zorgde voorheen reeds voor wat meer gezelligheid en met dit nieuwe item wordt dat gevoel tot ieders voldoening nog versterkt want de muurschildering doet het zoals U kan zien op onderstaande foto ook bij weinig licht nog bijzonder goed. Daarnaast zorgt het werk er ook voor dat de beleving van het wijnproeven en degusteren een stuk aangenamer wordt dan wanneer je moet zitten turen naar een lege kastenwand...



...en dat wijnproeven en degusteren gebeurt in de praktijk meestal zittend aan de aanwezige tafel en dat is ook de reden waarom het werk zodanig werd ontworpen dat de trompe-l'oeil perspectiefwerking het best functioneert vanuit deze positie...



Hieronder tenslotte nog een detail van het wijnkasteel "Château Mariëlle" en de toegangspoort naar het domein...



Het tweede project op deze pagina is dan weer iets helemaal anders: De muurschildering zal gemaakt worden op een lege wand in een ontspanningsruimte op de bovenverdieping van een groot vakantiehuis ergens in de Ardennen. Hieronder ziet U alvast enkele foto's van de beginsituatie die werden gemaakt tijdens het werkbezoek ter plaatse...



Hierboven: Dit is wat je ziet als je net de hoek om bent gestapt vanuit een andere ruimte. Ziet er aardig uit maar de lege achterwand kan toch nog wat uitgediept worden. Vooral als je wat dichterbij komt (afbeelding hieronder) valt de leegte van de kamer steeds meer op en daar gaan we dus wat aan doen...



Er wordt vooral gedacht aan een lichte uitbreiding van de kamer met slechts een drietal meters extra diepte en vloer waarbij de toog van de bar dus iets verder door zal lopen, er extra barkrukjes zullen komen en ook wat echte "vintage" barsfeer, dit alles in trompe-l'oeil te schilderen waardoor je het gevoel zal krijgen dat die extra ruimte daar ook echt aanwezig is. Maar dat is niet alles: We zullen de extra ruimte ook "bevolken" met fictieve bezoekers van een heel speciale soort (later meer hierover) zodat er altijd wel leven in de brouwerij zal zijn, ook als er niemand is...
Bij dit project wordt vooral de trompe-l'oeil een beetje moeilijk: Als we ons omdraaien (afbeelding hieronder) dan zien we dat we bij de eerste blik op de ruimte bij het binnenkomen bijna 40 cm hoger zullen staan dan de werkelijke vloerhoogte van de ontspanningsruimte. De trompe-l'oeil beleving op dat moment zal ook nog moeten kloppen als we de trappen afwandelen en wat dichterbij gaan kijken maar goed: Dat lukt wel!



Bovendien zijn ook de lange en lage zijmuur rechts van de hoofdwand en de schuine plafondvlakken erg prominent aanwezig in de ruimte (foto hieronder) en daar zal waarschijnlijk ook iets aan gedaan moeten worden...



Ondertussen gaan we aan het werk en wordt er vooral veel getekend en nagedacht tot er een oplossing is voor alle mogelijke hinderpalen en issues: Hieronder ziet U de ontwerpfase verder uitgelicht...



Eerst wordt er een perspectieftekening gemaakt van de situatie waarop verder kan ontworpen worden (boven). Verder naar beneden ziet U een hele reeks mogelijke lay-outs, schikkingen en invulmogelijkheden... Elke oplossing heeft zo zijn voordelen en nadelen en deze worden ook telkens in een boeiende samenwerking uitvoerig met de opdrachtgever besproken tot er uiteindelijk een "beste" oplossing uit de bus komt...







...en die beste oplossing is zoals wel vaker in moeilijke keuze-omstandigheden het geval is een combinatie van de meest geschikte andere ontwerpen samengebracht in één enkele tekening waarbij echter de negatieve punten worden vermeden en de positieve extra worden benadrukt. Hieronder ziet U een vijfde schets waar alles dus in zit wat we willen maar dit is slechts een begin: De extra trompe-l'oeil ruimte ligt dan wel vast maar deze ruimte moet zoals reeds eerder aangehaald nog bevolkt worden met personages...



...dus wordt er nog wat gekribbeld op de ontwerptekening tot alle informatie is genoteerd...



...en dan gaan we aan de slag en kan er op de muur getekend worden. Hier moet dat héél precies gebeuren en er wordt veel met de laser gewerkt en alle afmetingen worden erg nauwkeurig nagemeten. Als dit werk exact op schaal gebeurt dan zal het ook eenvoudiger zijn om de personages nadien met correcte afmetingen in de ruimte te plaatsen namelijk...



...en omdat de bestaande ruimte als een meetkundig exacte kopie wordt verlengd in de trompe-l'oeil ruimte waarbij de extra stoeltjes dus ook evengroot zijn als de echte barkrukken kunnen de personages hier ook zéér precies op aangepast worden. Hieronder ziet U de bezoekers van de extra kamer langzaam maar zeker tevoorschijn komen...



...en voor die extra bezoekers hadden mijn opdrachtgevers een heel leuk idee: De woning ligt in een erg mooi gebied in de Ardennen met massa's natuur, typische flora en fauna, vossen, herten, konijntjes en zo en waarom dan niet die diertjes binnenhalen als levensgrote genodigden met menselijke trekken, voor een drankje, een spelletje pool, ontspanning en wat quality-time onder vrienden...



...en dat gaat in de praktijk meestal net iets verder dan het simpelweg vervangen van de mensenhoofden door dierenkoppen: Ook de plaats in de ruimte, wat ze daar doen, het formaat, de gelaatsuitdrukking, de houding en de kijkrichting van de diverse beestjes moeten zo natuurlijk mogelijk overkomen en hierbij ook nog de indruk wekken dat ze allemaal op een bijna evidente wijze deel uitmaken van één en hetzelfde verhaal. Bovendien moeten ook de interacties tussen de verschillende personages kloppen. Daar zijn geen pasklare oplossingen voor!



Elk personage wordt dan ook apart volgens de meest geschikte werkwijze benaderd. Hierboven en hieronder ziet U enkele mooie voorbeelden: De houding van het jonge "tooghanger" hert werd getekend naar levend model waarbij de kop nadien werd vervangen maar voor de bunny aan de jukebox lukte dit niet meteen en daarom werden er eerst enkele kleine schetsen gemaakt uit het geheugen waarvan er eentje verder in een bijgeschaafde versie werd uitgewerkt op de muur zelf...



...en het tafereel wordt verder aangepast en blijft groeien...



...en telkens worden ook eerst nieuwe probeersels vluchtig uitgetekend in kleine schetsen alvorens een keuze te maken: Hieronder ziet U enkele tekeningen voor het laatste personage aan de linkerkant van de muurschildering achter de toog maar we zijn er nog niet, het moet nog wat beter...



...tot er uiteindelijk wordt gekozen voor deze oplossing (onder): Een wat jonger ree-barmeisje met minirokje en wat beter aansluitend bij de "bunny" rechts aan de jukebox en ook eenzelfde type kledij als de barman...



En dan zit het meeste tekenwerk erop. Nu moet alles weer "basic" ingekleurd worden en dan krijgen we meer zicht op de ruimteverdelingen...



Op de afbeelding hierboven ziet U het resultaat van die eerste inkleuring en ook het houtwerk werd reeds afgewerkt. De verlenging van de toog en de extra ruimte is reeds goed zichtbaar en dat zal in de volgende fases alleen maar duidelijker worden. De figuren blijven voorlopig in silhouet... Afbeelding hieronder van de linkerhoek wat dichterbij: De perspectief en de hiermee gepaard gaande ruimte-illusie gezien vanuit het ideale standpunt kloppen ook helemaal en dat zie je goed in het extra toogblad, de twee extra zwarte lampenkappen, de zijwanden met extra rekken... alles loopt reeds lekker door...



...en ook de rechterzijwand en het schuine plafond beginnen reeds aardig vorm te krijgen (afbeelding hieronder). In de extra houten wand komt - helemaal in de stijl van de oorspronkelijke inrichting - een langwerpige metalen nis met lichtbak en enkele leuke objecten. Het is trouwens de bedoeling om in de muurschildering enkel vormen en materialen te gebruiken die ook reeds in de rest van de ruimte voorkomen waardoor de muurschildering achteraf naadloos zal opgaan in haar omgeving!



Wat zonet hierboven werd gezegd wordt ook mooi geïllustreerd door de detailafbeeldingen hieronder: Links ziet U een hoekje van het echte hout in de aanpalende ruimte 's avonds verlicht door een geel-oranje kleurige lichtstraat en rechts een detail uit de vorige afbeelding van de nageschilderde versie, hier ook 's avonds verlicht maar dan met eerder wit kunstlicht. De twee kleurindrukken zijn vrijwel identiek! Het enige verschil is een wat andere textuur in de geschilderde versie dan in het echte hout maar dat is bewust zo gedaan: Een wat meer picturale en minder fotografische benadering heeft artistiek gezien bij een muurschildering gewoon meer charme en werkt ook beter in het globale eindresultaat... althans: Dat is enkel zo voor wat de grotere minder opvallende onderdelen betreft! Bij een trompe-l'oeil muurschildering kunnen de kleinere details best wel wat exacter en fotografischer geschilderd worden maar dat is pas later aan de orde...



Op de volgende pagina het vervolg van dit leuke project...


U zag de pagina 2015/1 van het onderdeel meest recente werk.

vorige pagina | volgende pagina | Terug naar de overzichtspagina

Ga terug naar de homepage om deze pagina's te verlaten en iets anders te kiezen...


Top of page