Meest recente werk > 2012 / Pagina 3
 
 Over het Atelier
 Presentatie
 Meest recente werk
 Info & Contact
 
 
 
 
 
 
Het eerste project op deze pagina is een mooi voorbeeld van het feit dat U bij het Atelier VAN HOEF steeds terecht kan voor een toegepast kunstwerk waarin op het vlak van kleurigheid, thema, stijl, onderwerp enz. ook rekening wordt gehouden met Uw persoonlijke wensen. Bij een dergelijke opdracht is het voor de klant belangrijk een kunstenaar te vinden die ervaring heeft met deze werkwijze en er ook voor openstaat. Voor de kunstenaar zelf is het vooral belangrijk om het vertrouwen te krijgen van de klant bij de uitvoering van zijn voornaamste taak: Een compromis realiseren waarin de speciale wensen van de klant én de beperkende technische en artistieke mogelijkheden van het kunstwerk optimaal samen aan bod komen.

Ontwerptekeningen voor een decoratieve muurschildering

Hierboven ziet U twee mogelijke oplossingen voor deze opdracht: Beide schetsen bevatten ook alle gevraagde elementen (straks meer hierover) maar zijn toch ook zéér verschillend: De tekening links is wat losser, informeler en wat schilderachtiger en deze rechts is strakker, meer geordend en eerder "clean". De keuze viel op de "gezellige" informele oplossing, beter passend bij het karakter van de opdrachtgevers en de keuzes die zij ook maakten bij de inrichting van hun eigen tuin...

De nog onbeschilderde wand

Boven: De nog onbeschilderde wand met daarnaast de exacte afmetingen. Verder naar beneden ziet U nog enkele opnames van de verschillende tussentijdse werkzaamheden en het eindresultaat...

Aan het werk...

Boven: De omlijsting met het "gat" in de muur is reeds klaar. Bij deze muurschildering werd het centrale verdwijnpunt (het gele tape-kruis) rekening houdend met de gemiddelde ooghoogte van de mogelijke toeschouwers wat lager geplaatst dan meestal het geval is. Hieronder ziet U de verdere vorderingen na het tekenen en het inschilderen van de basiskleuren...

Het werk vordert...

...en hieronder ziet U het eindresultaat. De 2 opnames vertonen ook lichte verschillen: Op de rechteropname die later werd gemaakt werden nog enkele details toegevoegd en de opnames werden ook gemaakt bij verschillende lichtomstandigheden: De hoeveelheid zon- en/of kunstlicht is van grote invloed op de manier waarop de kleuren overkomen...

de afgewerkte muurschildering...

...en verder naar beneden ziet U wat deze muurschildering apart maakt: Het door de klant gekozen onderwerp, de objecten en de kleine anekdotes die erin werden verwerkt bepalen ook voor een stuk de gehele opbouw van het werk. Hieronder alvast een kijkje dichterbij... waaruit blijkt dat mijn klanten houden van een beetje "Zen" in de tuin, bloemen en kleur, orchideeën... en een beetje ontstressen op het terras na een lange dag op kantoor, maar nu even niet want ze zijn net even weg...

Dichterbij...

close-up van enkele fragmenten van de muurschildering

...maar de objecten op de tuintafel laten vermoeden dat Mevrouw wel een lekkere cocktail lust en dat haar echtgenoot liever een goed glas whisky drinkt en dat er wel eens een spelletje yahtzee wordt gespeeld, maar ook dat Mijnheer een verleden heeft als actief scheidsrechter bij voetbalwedstrijden en dat dat fluitje wel eens terug bovenkomt...

muurschildering met gepersonaliseerde inhoud

...wanneer er wordt gevoetbald met vrienden, familie of de kleinkinderen en dan staat Mevrouw zoals in haar voetbalverleden ook nog steeds in het doel, vandaar haar oude keepershandschoenen die er eerst niet opstonden, maar nu dus wel...

muurschildering met lederen voetbal

...en als je zelf in samenspraak met de kunstenaar kan kiezen wat er nog meer op je muurschildering kan staan, waarom dan niet het vroegere lievelingshuisdier vereeuwigen, ook als dit er ondertussen niet meer is en je enkel nog wat foto's hebt...

muurschildering met kat

...en "ons Balouke" werd zodanig geschilderd dat ze je meteen aankijkt als je vanuit de living de gang binnenwandelt!

muurschilderingdetail met kat

Hieronder een tweede project. U ziet een opname van de situatie vóór de ingreep: Een doorgang-wasplaats met aansluiting naar de keuken en een bovenverdieping aan de achterkant van een gerenoveerd huis. Op de ingewikkelde wand naast de trap wilde de opdrachtgever eerst een fotobehang kleven van een bos maar geen enkel bestaand ontwerp kwam hiervoor in aanmerking en daarom werd besloten om als alternatief een op maat bedachte compositie te laten schilderen....

De situatie vóór de muurschildering

...en hieronder ziet U het resultaat: Een bos met de zon in de bomen. Deze muurschildering doet wel denken aan fotobehang en is in dezelfde stijl geschilderd maar de compositie werd wel volledig aangepast aan de speciale vorm van de wand...

De situatie na de muurschildering

...en behalve een betere compositie met een mooie dieptewerking, de juiste kleuren en een natuurlijke harmonieuze inplanting is er ook de snelle schildertoets die toch méér artistieke kwaliteiten biedt dan een foto als je wat dichterbij gaat kijken...

Detail van de muurschildering

...en dat zie je ook in de waterval die op verzoek van de opdrachtgever als extra element werd geschilderd.

Detail van de waterval

Ook de rest van de kamer werd herschilderd met een betere kleur op de wanden en het plafond en een meer artistieke afwerking van de aanvankelijk gewoon wit geschilderde originele ingewerkte kast en de zware oude deur. De patines op deze onderdelen geven meer karakter aan het hout en de originele vorm komt hierdoor ook veel beter uit.

Patines op kast en deur

Detail van de patine op de kast


U zag de pagina 2012/3 van het onderdeel meest recente werk.

vorige pagina | volgende pagina | Terug naar de overzichtspagina

Ga terug naar de homepage om deze pagina's te verlaten en iets anders te kiezen...


Top of page