Meest recente werk > 2016 / Pagina 3
 
 Over het Atelier
 Presentatie
 Meest recente werk
 Info & Contact
 
 
 
 
 
 
Op deze pagina een middelgrote muurschildering in een nieuwbouwcomplex van het vakantiepark "Résidence Lichtenvoorde" niet ver van de grens met Duitsland gelegen in - hoe kan het ook anders - de gemeente Lichtenvoorde, provincie Gelderland in Nederland. Het park ligt verder ook in de landsstreek "de Achterhoek", een landelijk gebied met mooie monumenten en een overvloed aan natuur en zéér geschikt als recreatieve wandel- en fiets vakantiebestemming met ook tal van historische bezienswaardigheden. U vindt meer informatie over dit mooie en verzorgde park op residencelichtenvoorde.nl...



Het park heeft nu een capaciteit van zo'n 50 chalets en wordt verder uitgebreid naar een totaal van zo'n 150 comfortabele en luxueuze vakantiewoningen en om het groeiend aantal gasten een nog betere service te bieden was er nu ook nood aan een groot polyvalent centraal gebouw met receptie, een kegelbaan, een restaurant, een binnenzwembad, wasserette enz.. Op de afbeelding hieronder ziet U een computerrendering van dit grote gebouw uit de ontwerpfase..



...en verder naar beneden ziet U een aantal opnames van het echte gebouw in wording. De werken zijn reeds vergevorderd en binnenkort zal het gebouw ook in gebruik genomen worden....



Hierboven: De imposante voorkant van het gebouw met de trappenpartij naar de nieuwe toegangsweg van het park. Onder: Het gebouw wordt ingeplant aan de nieuwe ingang en daar horen wat bestratingswerken bij, mooie lantaarnpalen, extra bomen... alles ook naar analogie met de reeds bestaande stijl van aanplantingen en het allomtegenwoordige groen...



...en dat overvloedige groen en de mooie aanplantingen zijn ook echt allomtegenwoordig, getuige dit sfeerbeeld (onder) van een gedeelte van het park met één van de door groen omgeven vijvers waar de chalets aan de oever op een zodanige wijze werden ingeplant dat ze er op een natuurlijke wijze deel van uitmaken.



...en de reden waarom het Atelier VAN HOEF werd gecontacteerd ziet U hieronder: In het nieuwe polyvalente gebouw komt ook een binnenzwembad met een waterval. Op de foto hieronder genomen tijdens een werfbezoek ziet U het bad in aanbouw en in een later stadium zal uit de brede gleuf boven het muurtje dus een permanente waterval in het zwembad stromen. Dat is wel heel leuk op zich maar dat betekent ook dat er een oplossing moest worden gevonden voor de grote kale muur boven die waterval. Er werd hiervoor reeds eerder in de ontwerpfase gedacht aan een aangepaste muurschildering maar dat idee werd qua beeld eerder beperkt ingevuld en na wat verder zoeken naar een specialist ter zake op het internet kwam men dus uiteindelijk bij het Atelier terecht...



De ruimte waar het zwembad komt is ook het meest open gedeelte van het gebouw met héél veel glas en dus open tot in de nok van het dak. De foto hieronder toont de tegenoverliggende muur aan de andere kant van het zwembad en de bovenste glaspartij in die muur bleek verder ook belangrijk te zijn geweest bij het kiezen van het juiste ontwerp...



...want zoals gewoonlijk waren er qua benadering en ontwerp weer meerdere mogelijkheden en hiervan werden er uiteindelijk twee met elk hun voordelen en nadelen overgehouden en aan de klant voorgelegd...



Hier ziet U de twee ontwerpen. Boven: Het water komt uit een buitenzwembad op ooghoogte waar je maar een streepje van ziet en loopt over in het zwembad binnen. Voor de rest komt de algemene stijl overeen met wat mensen meestal van een muurschildering verwachten: Een oude muur met veel materiaaleffecten, rondingen, een terrassfeertje enz... Het tweede ontwerp hieronder is véél strakker en past beter bij de algemene meer moderne sfeer en de architectuur van het gebouw. De voorstelling van een park met mooie bomen en de aanwezigheid van een kleine rivier die via de waterval in het zwembad overloopt sluit ook beter aan bij wat je buiten in het echte park ziet en blijkt het beste idee te zijn en de opening in de muur sluit verder qua vorm ook beter aan bij de glaspartijen in de andere tegenoverliggende muur van het zwembad. Er wordt dan ook unaniem voor dit ontwerp gekozen...



...en dan kunnen de werken beginnen: De muren van het zwembad werden eerst geschilderd in een aangepaste kleur en er wordt een tijdelijke steiger gebouwd met behoud van een open zicht op het te beschilderen gedeelte waarvan de totale oppervlakte ongeveer 17 m² zal bedragen...



Boven: Het uittekenen en inschilderen van de opening in de muur. Onder links: Dit ziet er een beetje acrobatisch uit en dat is het ook wel, maar met de nodige kalmte en voorzichtigheid raakt deze moeilijke plaats van de muurschildering uiteindelijk ook wel af. Rechts: Een onderdeel van het ontwerp betreft ook de imitatie van de bestaande stenen uit het echte aanwezige muurtje. Dat werkje is hier bijna klaar...



...en mits wat extra laagjes verf en het aanbrengen van de vernislagen zijn de geschilderde exemplaren nog moeilijk van de echte te onderscheiden. Hieronder ziet U het resultaat...



...en dan wordt ook het landschap rudimentair ingeschilderd...



Afbeelding hierboven: De eerste penseelstreken voor het landschap. Onder: De compositie van het landschap wordt ter plaatse "zoekend" beslist tot de muur helemaal volstaat met vorm en kleur. Op de foto ziet U ook een streepje zonlicht dat door één van de dakvensters binnenvalt en dit helpt ook meteen bij het kiezen van de juiste lichtrichting voor dit tafereel...



...en na het inschilderen van de lucht en het tot en met het aanbrengen van de vernislagen afwerken van het bovenste gedeelte kan de lange ladder weg, wordt het wat comfortabeler werken en krijgen we ook een beter en opener zicht op het tafereel. Het gaat alvast de goede kant op...



Boven: Het bovenste gedeelte van de muurschildering werd alvast afgewerkt. Onder: Er wordt wat extra zonlicht in het tafereel gebracht, wat licht- en schaduwzones ook en het geheel begint wat meer tot leven te komen...



...en tijdens het schilderen wordt er ook regelmatig naar buiten gekeken naar het echte landschap. We hebben geluk want de zon begint ook wat meer te schijnen nu en naar analogie met wat er in het echte landschap te zien is wordt er ook beslist om wat diepere kleuren aan te brengen...



...en zo wordt er verder ook steeds meer zon en licht in het tafereel gebracht...



...en het punt is bereikt waarop er ook wat details kunnen worden ingeschilderd zoals deze lantaarnpaal waarvan er ondertussen in het echte park een aantal exemplaren werden neergezet...



...en het gaat hard nu: Zo wordt ook de grote treurwilg waarvan er een hoop echte exemplaren terug te vinden zijn bij de diverse waterpartijen van Résidence Lichtenvoorde verder afgewerkt en er komt ook nog extra licht in het landschap, wat extra variatie in de groenen en de gelen, extra detaillering enz...



...en dan komt de finale afwerking: Op de afbeelding hieronder ziet U Eddie Van Hoef werkend aan dit stadium: Bij deze muurschildering willen we eigenlijk met verf en niets dan verf een bijna identieke indruk creëren aan de visuele sensatie die we krijgen tijdens het kijken naar het echte landschap buiten en dit tijdens het schijnen van de zon bij hoogzomer. Dit kan hier alleen worden bereikt met erg krachtige en volle kleuren die dan ook royaal aan bod komen, stevige contrasten en voldoende scherpte, het tegenovergestelde eigenlijk van wat je in muurschilderingen zou verwachten maar... We kijken nog even naar buiten en zien dat het goed is!



Hieronder: Het afgewerkte resultaat na het aanbrengen van de diverse lagen beschermende vernis...



Klik ook HIER voor een grotere versie van deze afbeelding.

Hiermee zit het project in Lichtenvoorde er ook voor wat de muurschildering betreft helemaal op. We zijn alleen beniewd welk beeld dit zal opleveren wanneer het zwembad helemaal klaar is en het water uit de rivier ook effectief uit de gleuf in het zwembad zal stromen en... dat weten we na 28 mei bij de officiële opening van het nieuwe gebouw. ondertussen is ook dit evenement achter de rug en op de opening maakten we nog enkele extra foto's van het eindresultaat...

Onder: Een led-strip nét onder de waterval kleurt het stromende water mooi blauw...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven.

...en tenslotte hieronder nog een laatste afbeelding van dit erg leuke project...



Klik ook HIER voor een grotere versie van deze laatste afbeelding.

Met deze laatste afbeelding zit het project in Lichtenvoorde er nu ook echt helemaal op. Er staan nog een hele reeks nieuwe opdrachten te wachten en daar gaan we meteen werk van maken te beginnen met een kleine muurschildering in de inkomhal van een gerenoveerd pand in mijn eigen woonplaats Tongeren. Dat project komt ook als eerste aan bod op de volgende pagina...


U zag de pagina 2016/3 van het onderdeel meest recente werk.

vorige pagina | volgende pagina | Terug naar de overzichtspagina

Ga terug naar de homepage om deze pagina's te verlaten en iets anders te kiezen...


Top of page