Meest recente werk > 2017 / Pagina 3
 
 Over het Atelier
 Presentatie
 Meest recente werk
 Info & Contact
 
 
 
 
 
 
Op de vorige pagina zag U hoe het twijgendak van de zwembadmuurschildering reeds klaar was en hoe de hoofdwand daar meteen onder ook reeds basic met één laag verf werd ingekleurd. We kunnen dus gaan afwerken. Bij de afwerking wordt alles ook wat definitiever beslist. Zo zullen de valse zuilen waar de echte houten balken van het zwembad op rusten bijvoorbeeld niet langer uit steen bestaan maar kiezen we voor hout...



Afbeelding hierboven: De ronde imitatie-houten zuilen worden eerst afgewerkt en ook de drapages worden meteen op kleur en vorm gezet. Hieronder: Eén van de zuilen met nog onafgewerkte achtergrond...



...en dan gaat het hard, alhoewel: Bij dit soort muurschilderingen met dit thema dat ook vrij realistisch dient te worden benaderd is toch wat detaillering nodig en dat zal toch veel tijd in beslag nemen, wat zeggen we.. erg veel detaillering zelfs en dus ook erg veel tijdrovend schilderwerk wanneer je op overtuigende wijze een stad als Napels wil weergeven! In dit eerste van vier compartimenten (hieronder) is ook slechts een klein stukje van de hoger gelegen huisjes te zien maar toch krijgen we al meteen de volle laag: Dit wordt een hele klus... ("Napels zien en sterven?")...



De zwembadruimte krijgt naarmate het werk vordert ook stillaan de uitstraling die we in gedachten hadden. Hierboven: De helft van dit muurgedeelte is klaar. Hieronder: Een opname wat dichterbij...



...en na enkele weken intensief schilderen is het eerste compartiment van de lange muur klaar. Hieronder ziet U enkele opnamen van het resultaat, één zicht frontaal en een tweede zicht wat schuiner zoals gezien wanneer je langs één van de buitendeuren het zwembad binnenkomt...




Klik ook HIER voor een grotere versie van het schuine zicht hierboven...

...en verder naar beneden ziet U nog enkele opnames en fragmenten van dit afgewerkte compartiment dichterbij...



Hierboven: Een buxus op stam in een handgemaakte terracotta pot, een klassieker ondertussen en daarnaast een wel erg typisch Zuiders Italiaans landschapje. Hieronder: Hetzelfde zicht wat ruimer gefotografeerd...



Hieronder: Enkele fragmenten van de schildering rond het eerste raampje. Buiten door dat raampje zie je overdag een haag die bestaat uit hulst. Diezelfde hulst met de rode bolletjes werd ook tussen de paaltjes geschilderd...



...en dat zie je nog beter op de afbeelding hieronder nog wat dichterbij...



De muurschildering zit ook zonder een overladen indruk na te laten boordevol details. Die details zie je niet meteen op zo'n grote muurschildering maar ontdek je gaandeweg waardoor je als het ware steeds weer zin krijgt om er ook naar op zoek te gaan. Dit mag vreemd klinken maar het Atelier weet ondertussen uit ervaring in tegenstelling tot wat men over het algemeen over muurschilderingen denkt dat een sterk gedetailleerde muurschildering niet noodzakelijk té is maar eerder interessanter wordt om naar te kijken en omdat er genoeg te zien is raak je er ook niet echt op uitgekeken waardoor ze minder snel gaat vervelen, ook niet na vele jaren. Hieronder ziet U enkele van die leuke details die het verschil maken wat dichterbij:



Hierboven en hieronder: Touwtjes en kwaspels...



...en ondertussen wordt er reeds aan het volgende compartiment gewerkt... en op deze wat ruimere opname hieronder zie je ook goed hoe belangrijk dat eerste tijdrovende werk bij het creëren van het trompe-l'oeil twijgendak uiteindelijk blijkt te zijn geweest: Het schuine en het verticale vlak brengen elkaar compositorisch qua picturale eenheid volledig in balans!



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

...en na een tijdje is ook het tweede compartiment helemaal klaar met alles erop en eraan: Op de voorgrond wat lager gelegen huisjes, boten in de baai en een licht rokende Visuvius. Ook de kleur van het water is nu helemaal op punt en zal later bijna naadloos overlopen in het zwembadwater...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

...en hieronder ziet U nog een opname van het tot nu afgewerkte gedeelte gezien van links...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

...en gezien van rechts...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

...en zo gaat het nu verder met de andere twee compartimenten en het resultaat hiervan ziet U binnenkort... en aangezien de klimaatregeling en de anti-condenssystemen reeds werken en de afgewerkte compartimenten boven het natte gedeelte ook reeds werden vernist kan het zwembad gevuld worden met leidingwater en wat blijkt nu? Het kraantjeswater zonder toevoegingen heeft reeds een kleur die de kleur van het geschilderde water sterk benadert...



...en dat wordt nog duidelijker wanneer het zwembad helemaal is gevuld...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

Het derde compartiment van de lange muur werd zoals U ook reeds op de rechterzijde van de vorige afbeelding hierboven kon zien geheel conform het ontwerp wat rustiger, minder gevuld en weidser opgevat, een soort rustpunt zowat in het midden van de lange muurschildering...



...en dit wat rustiger tafereel loopt dan in het vierde en "afsluitende" compartiment aan de rechterkant van de lange wand over in een meer gevulde voorstelling met wat meer kleur en extra detail...



...en hieronder ziet U dit rechterdeel van de lange wand wat ruimer gefotografeerd. Helemaal rechts dus wat meer detail en vulling, als herhaling van het begin van de muurschildering aan de linkerzijde nu ook een aan de rechterzijde terugkerend gelijkaardig terrasmuurtje, een extra smeedwerken trellis, wat hogere heuvels, kleurige bloemen enz.. In de vloer ziet U ook (op beide opnamen zowel hierboven als hieronder) het houten luik en de extra deur met glazen wanden die toegang geven naar de kelderruimte waar zich ook alle technische apparatuur bevindt voor het dagelijkse management van het zwembad...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

Hieronder ziet U nog enkele fragmenten van het vierde compartiment in detail wat dichterbij...



Boven: Een vleugje purper, roze en geel. Onder: Allerhande rozenstruiken met grote en kleinere bloemknoppen...



In dit project is het zoals U reeds eerder op diverse foto's kon zien ook zo dat de eigenlijke kuip van het bij benadering 1,5 meter diepe zwembad slechts voor ongeveer de helft in de grond steekt en verder bovengronds wordt omgeven door een halfhoog muurtje. Op de afbeelding hieronder ziet U hoe dit niveauverschil helemaal rechts van de lange wand picturaal wordt opgevangen door een in trompe-l'oeil geschilderde trap...



Een muurschildering is ook een volwaardig origineel kunstwerk en wordt dus gesigneerd door de kunstenaar. De laatste jaren gebeurt dit door vermelding van het jaar van uitvoering, de URL van deze site en het copyright-symbool...



Het project is nu na de afwerking van de laatste kopse wand ook helemaal klaar. Hieronder ziet U het eindresultaat in diverse afbeeldingen onder diverse buitenlichtomstandigheden en mét en zonder extra zwembadverlichting:

Hieronder: Op een bewolkte dag met neutraal diffuus buitenlicht...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

Hieronder: Dezelfde lichtomstandigheden als hierboven...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

Hieronder: Op een zonnige dag met veel warm buitenlicht en extra blauwe zwembadverlichting...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

Hieronder: Bij dezelfde lichtomstandigheden als hierboven...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

Op de afbeelding hieronder ziet U ook de als laatste afgewerkte grotere huisjesvormige muur van zo'n 5,5 meter breed en ruim 5 meter hoog. Deze werd geheel naar analogie met het ontwerp centraal op ooghoogte voorzien van een grote nis met terracotta-pot en buxusbol op stam met daarboven een grote opening met zicht op de hemel...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

...en in die extra opening een zelfontworpen decoratieve smeedijzeren leuning en een vleugje extra kleur...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

...en verder naar beneden ziet U nog enkele detailopnamen van deze laatste muur...



Hierboven: De grote nis met de terracotta pot en de buxus. Hieronder: Boven de zwarte metalen inkomdeur en het venstertje kwamen ook nog enkele mooie geschilderde ornamenten...



...en tenslotte als laatste afbeeldingen van dit project nog enkele dichtbijopnamen van de kleurige vogels...



Hierboven ziet U de Chinese fazant of goudfazant die even denkt dat ze een papegaai is en hieronder de nog jonge pauw die zich niet laat kennen en ook even demonstreert dat hij zijn evenwicht kan bewaren op een smalle balustrade...



Binnenkort op de volgende pagina de aanvang van een nieuw project: Een buitengevelschildering met een speciaal thema...


U zag de pagina 2017/3 van het onderdeel meest recente werk.

vorige pagina | volgende pagina | Terug naar de overzichtspagina

Ga terug naar de homepage om deze pagina's te verlaten en iets anders te kiezen...


Top of page