Meest recente werk > 2016 / Pagina 5
 
 Over het Atelier
 Presentatie
 Meest recente werk
 Info & Contact
 
 
 
 
 
 
Het project op deze pagina betreft een middelgrote muurschildering van 7,5 meter breedte en 2,9 meter hoogte - ongeveer 22 m² qua oppervlakte - in een nieuwbouwpand met bakkerij-patisserie in Puurs. De volledig nieuw gebouwde bakkerij ligt ook in dezelfde straat bijna recht tegenover het pand dat nu in gebruik is en er wordt nog volop aan gewerkt. Tijdens de voorbereidingen werd op een bepaald moment ook als eyecather aan een aangepaste muurschildering gedacht en men ging vervolgens op zoek naar een geschikte uitvoerder...

De opdrachtgevers kwamen bij het Atelier VAN HOEF terecht na een bezoek aan de website waarbij zij vooral gecharmeerd werden door een muurschildering die vele jaren geleden werd geschilderd in de broodjeszaak "Bonita" te Tongeren. Hieronder ziet U enkele afbeeldingen van deze muurschildering:



Hierboven: De algemene sfeer en uitstraling van de muurschildering nog daterend van vóór het jaar 2000 is goed te zien op deze overzichtsafbeelding. Hieronder: Het idee van de gedekte tafel nemen we mee naar het nieuwe project...



...want de zwart-wit krijtafbeelding op de wand links op onderstaande afbeelding (eveneens een computerrendering) zal vervangen worden door de muurschildering waarna trouwens ook in de afwerkingsfase nog enkele andere veranderingen en aanpassingen aan het overige oorspronkelijk voorziene decoratieve schilderwerk zullen moeten gebeuren maar eerst de muurschildering dus...



...en die muurschildering wordt in tegenstelling tot de normale gang van zaken niet als laatste element geschilderd maar komt reeds in een zéér vroeg stadium aan bod. In principe kan dat omdat het tafereel voorlopig een op zichzelf staand item is waar nadien qua integratie in het geheel op eenvoudige wijze mits enkele kleuraanpassingen kan rondgewerkt worden. Het is natuurlijk geen ideale situatie maar omdat het maken van mooie muurschilderingen nu eenmaal veel tijd vraagt en we hier in een commerciële ruimte werken waar elke minuut telt nemen we reeds wat voorsprong om ook de openingsdatum niet in het gedrang te brengen. Bovendien is er wegens het bouwverlof wat minder volk aan het werk zodat het ook voor een kunstschilder wat comfortabeler werken wordt maar goed: Hieronder ziet U de wand die speciaal voor de muurschildering reeds vóór de verlofperiode werd voorzien zodat er alvast gestart kan worden...



...maar eerst moet er nog wat ontworpen worden! Voor dit project werden aanvankelijk 3 ontwerpen getekend met elk hun voor- en nadelen. Tenslotte kwam er nog een vierde ontwerp waarin elementen uit de drie ontwerpen werden gecombineerd tot de klant helemaal tevreden was en er groen licht werd gegeven voor uitvoering. (Als U op één van de vier tekeningen hieronder klikt krijgt U ook telkens een wat grotere versie van het bijhorende ontwerp in een nieuw venster)...



Hierboven ziet U het eerste ontwerp dat nauw aanleunt bij de muurschildering uit de broodjesbar. Decoratief best wel OK maar omdat de muurschildering de volledige hoogte van vloer tot plafond beslaat en dus niet zoals het origineel boven een lambrisering komt geeft de ellipsvormige opening toch een wat onnatuurlijk beeld. Het tweede ontwerp hieronder is dan wel minder decoratief maar ook meer "open" omdat de vloer doorloopt en je ook op drie plaatsen naar buiten kan, het terras op om onder de parasol aan te schuiven aan de ontbijttafel...



Het derde op voorhand getekende ontwerp tenslotte hieronder is een combinatie van het decoratieve uit ontwerp 1 en de ruimtelijkheid uit ontwerp 2. Ook best wel mooi en een beetje knusser maar blijft nog de vraag of de decoratieve elementen in de nissen links en rechts niet te vreemd zullen staan in het totaalconcept van de winkel...



...en dan is het afwachten hoe de klant die drie ontwerpen onthaalt en daar kan je - en dit blijkt uit de eerdere ervaringen hieromtrent - nooit met zekerheid op gokken. Blijkt nu dat het tweede ontwerp de voorkeur geniet maar de parasol ziet men niet zitten, wel de luster uit het eerste ontwerp vermits dit element ook in het echt terugkomt achteraan in de zaak. Mits enige aanpassingen waaronder een extra overkapping van het buitenterras kunnen deze elementen gecombineerd worden en dat ziet U hieronder in de extra gemaakte vierde tekening...



We gaan dus voor een trompe-l'oeil benadering van een opengewerkte wand waarbij de winkelvloer in Bourgondische dallen via een systeem van bogen en arduinen zuilen (dit zijn ook echt aanwezige elementen in het interieurconcept) zal overlopen naar een met houten plafond overdekt betegeld buitenterras met potten, planten, bloemen, aangevuld met een park-verzicht en centraal tenslotte een ontbijttafel rond de specifieke producten die in de bakkerij-patisserie worden aangeboden. Het achterliggende verhaal is ook leuk: We gaan 's morgens vroeg naar de bakker en nemen nadien een lekker en uitgebreid ontbijt buiten op het terras...

...en dan kunnen we dit alles ook op de werf in de praktijk gaan uitvoeren...



...en de omstandigheden waaronder dit zal gebeuren zijn allesbehalve ideaal: De vloer ligt wel maar de plinten in dezelfde soort steen ontbreken nog en de Bourgondische dallen zijn ook nog niet definitief afgewerkt zodat de eindkleur niet zichtbaar is, de uiteindelijke verlichting van de wand is er ook nog niet zodat er met gasdamplampen moet worden gewerkt wat een vertekend beeld geeft, er zijn nog geen ramen in de voorgevel, ook de arduinen zuilen zijn er nog niet, er moeten nog wat muren worden gemetst naast de muurschildering en er moet met emmers water worden gezeuld, kortom: Allerhande omstandigheden die het werk bemoeilijken maar waar met wat goede wil wel een oplossing voor kan gevonden worden... dus gaan we ondanks dit alles toch gewoon aan het werk met evenveel enthousiasme als voor elk ander werk...

...en het gaat vooruit zoals U kan zien op onderstaande afbeelding...



Boven: Na enkele weken intensief tekenwerk met af en toe wat ingewikkelde constructies en speciale aandacht voor de bijzonderheden van de centrale perspectief kan er ingekleurd worden. Onder: Na de basisinkleuring beginnen we met de verdere afwerking: Hier worden de arduinen zuilen "rond" gezet...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven.

Onder: Naarmate het werk vordert wordt er ook meer aandacht besteed aan de fijnere details...



Hieroner ziet U hoe de muurschildering na verdere detaillering van de muurdelen, de bogen in arduin en de zuilen verder aan contrast wint. Ook de terrasvloer buiten in klinkers werd reeds op kleur gezet en er ligt reeds een strook Bourgondische dallen om via de nog te plaatsen plinten de verbinding te maken met de echte vloer...



...en na de afwerking van het voorplan is nu ook het middenplan aan de beurt: De planten, buxussen, tuinpotten, bloemen, terrasklinkers worden verder ingeschilderd. Naarmate het werk vordert wordt ook beslist om voor een volle kleurbenadering te gaan. Daar zijn diverse redenen voor: In de zaak zelf zal er ook nogal met volle warme tinten worden gewerkt en met een relatief hoog contrast tussen de verschillende materialen en kleuren gaande van okerige tinten tot diep zwart en in die omgeving moet de muurschildering ook overeind blijven en niet wegzinken bijvoorbeeld ten opzichte van de relatief kleurige vloer. Verder willen we met deze muurschildering ook scoren bij de klanten die het werk slechts relatief korte tijd te zien krijgen bij een bezoek aan de bakkerij en de onmiddellijke impact van wat krachtiger kleuren en voldoende contrast helpt hierbij. Als tegengewicht zullen we het verzicht in het midden van het tafereel echter wel relatief licht en wazig houden wat dan weer voor de nodige balans zal zorgen over het gehele vlak...



...en bij de afwerking en detaillering wordt ook telkens weer gekeken naar de juiste hardheid van het geheel: Kleuren worden afgezwakt of versterkt en het contrast wordt continue aangepast naarmate er meer referentiedetails worden voltooid. Op de afbeelding hieronder bijvoorbeeld ziet U hoe de kleuren weer wat zachter zijn geworden...



...en dat gaat zo verder tot het stadium op de afbeelding hieronder is bereikt. Enkel het centrale deel moet nog geschilderd worden. Tijdens het werk wordt ook de vloer af en toe even bevochtigd zodat de echte kleur van de Bourgondische dallen wanneer nodig beter zichtbaar wordt...



...en na de afwerking van het centrum van de muurschildering is het werk ook helemaal klaar en kan de rest van het interieur aangepakt worden. Benieuwd wat dit zal geven na de afwerking van de vloer, het plafond, het plaatsen van de plinten en vooral: Het plaatsen en richten van de ledverlichting in het plafond boven de muurschildering...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afgewerkte muurschildering hierboven.

Verder naar beneden ziet U nog een aantal detailafbeeldingen met telkens een link naar een grotere versie waarbij we ook steeds dichterbij inzoomen op het centrum van het werk...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding van het centrum van de muurschildering hierboven...

...en we gaan nog wat dichterbij...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

...en nog wat dichterbij tot enkel de gedekte ontbijttafel en de tuinstoelen wat beter in beeld komen...



Klik ook HIER voor een grotere versie van deze afbeelding.

...en wat er op die ontbijttafel te zien is werd grotendeels gekozen door de opdrachtgevers zelf: Naast de evidente dingen zoals koffie, een melkkannetje, boter, een gekookt eitje, jus d'orange, een potje confituur, een kaasstolp met wat druiven en een vaasje bloemen om het romantisch te maken ook enkele lekkernijen die gerelateerd zijn aan deze bakkerij: Een mooie korf met broodwaren en een doosje "Antwerpse handjes", meteen ook de reden waarom er ook een fles "Elexir d'Anvers" in het tafereel werd opgenomen...



Klik ook HIER voor een grotere versie van deze close-up afbeelding.

...en tenslotte als laatste detailafbeelding de luster met halfopgebrande kaarsen. Die kroonluchter in hout met brons- en messingbeslag werd ter plaatse ontworpen en een gelijkaardige luster zal ook in het echt aanwezig zijn ergens achteraan in de finaal gedecoreerde bakkerij...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven.

Hiermee is dit project ook helemaal klaar voor wat de muurschildering betreft. Na afwerking van de zaak door de firma Bossuyt uit Kuurne, de receptie en de opening komen we op één van de volgende pagina's nog eens terug op deze realisatie met wat extra afbeeldingen, maar dat ziet U dus later...


U zag de pagina 2016/5 van het onderdeel meest recente werk.

vorige pagina | volgende pagina | Terug naar de overzichtspagina

Ga terug naar de homepage om deze pagina's te verlaten en iets anders te kiezen...


Top of page