Meest recente werk > 2016 / Pagina 7
 
 Over het Atelier
 Presentatie
 Meest recente werk
 Info & Contact
 
 
 
 
 
 
Op de vorige pagina met recente werken zag U reeds het ontstaan van de tuinmuurschildering, de afwerking van het landschap, het detail met de geit, de gedeeltelijke afwerking van het trompe-l'oeil tuinhuisje waaronder de zijkant en de regelapparatuur voor de sauna. Omdat er buiten wordt gewerkt wordt er ook telkens meteen een vernislaag aangebracht op elk nieuw afgewerkt gedeelte zodat de neerslag die altijd om de hoek loert hier in België geen enkele kans meer krijgt om de meer subtiele nuances in het werk aan te tasten. Hieronder ziet U nog eens een uitsnede van het tot hier reeds afgewerkte en verniste gedeelte van de muurschildering...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

...en na enkele intensieve dagen werk met af en toe wat zon en gelukkig geen regen is ook het tuinhuisje helemaal klaar: In het huisje een saunacabine mét deur en daarnaast de open inloopdouche compleet met keienvloer, een wastafel, een spiegel met lampje en een gemetst half muurtje waarachter je na de sauna kan gaan douchen. De kamerjas en de handdoeken hangen ook al klaar...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de detailafbeelding hierboven...

...en blijkbaar staat er reeds iemand onder de douche en die blijft daar dus staan of is iemand vergeten om de kraan dicht te draaien en daar kan niemand nog wat aan doen... Dat wordt een waterrekening die je liever niet wil betalen!



De schildering is nu ook helemaal klaar. hieronder ziet U een opname van het afgewerkte resultaat, gefotografeerd vanuit het ideale standpunt. Dat is de positie van de toeschouwer in de ruimte waarbij het gezichtsbedrog ook volledig klopt en de geschilderde elementen bijna naadloos overlopen in de onmiddellijke omgeving rond de beschilderde muur...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de detailafbeelding hierboven...

...en dat blijft ook zo wanneer je een ruimer beeld ziet. Hoe meer er van de omgeving in beeld komt, hoe duidelijker het echter ook wordt dat er ondanks het na de beschildering verdwijnen van de meest storende muur ook nog andere storende elementen aanwezig zijn. Daar zal in een later stadium aan gewerkt moeten worden: De aanleg van de vijver, het aan het zicht onttrekken van de betonnen afsluiting, de blauwe garagebox van de buren, de extra aanplantingen, de klinkerwerken... maar goed: De eerste stap in de heraanleg van de tuin is gezet en...



...laten we vooral niet vergeten hoe dit project begon: We komen van ver!



Binnenkort komen we nog eens op dit project terug met een extra afbeelding - tekening of computersimulatie - van hoe de muurschildering verder in de overige heraanleg van de tuin zal ingepast worden maar nu eerst iets anders:

Op de pagina 2016/5 met recente werken zag U reeds de creatie tijdens het bouwverlof en het eindresultaat van een knappe muurschildering in de nieuwe bakkerij-patisserie Van Eynde in Puurs. Hieronder ziet U nogmaals de afbeelding van het voltooide werk op een moment dat er nog héél veel werk moest geleverd worden door de andere interieurbedrijven vooraleer het pand in gebruik kon worden genomen...



...en er werd ook nog hard gewerkt, onder andere door de firma voor winkelinrichting Bossuyt uit Kuurne (dit is de tweede maal dat het Atelier Van Hoef samenwerkt met dit bedrijf), bouwbedrijf Teugels uit Tielrode, Artizani vloerwerken uit Puurs, Muyshondt elektriciteitswerken uit Bornem en vele anderen zodat de openingsdatum van 24 september 2016 kon doorgaan. De Willem De Vochtstraat in Puurs werd voor de gelegenheid verkeersvrij gemaakt, er stond een grote evenemententent, er waren vele genodigden en je kon er bij wijze van spreken op de koppen lopen... Hieronder ziet U onder andere enkele opnames van de afgewerkte voorgevel, de drukte tijdens de opening en nog wat sfeerbeelden van de muurschildering en het interieur mét publiek...



Boven: De mooie voorgevel past perfect in het straatbeeld. Onder: Enkele sfeerbeelden van de opkomst tijdens de officiële opening met een wat ruimer zicht op de buitenkant van het gebouw...



Het Atelier was natuurlijk vooral benieuwd naar de finale integratie van de muurschildering in het afgewerkte interieur aan de inkom van de winkel, het doorlopen van de vloer, de présence van het kunstwerk in het totaalconcept, de reflecties in de glaspartij, de verlichting van het werk... alles klopte en kwam optimaal tot zijn recht! Er waren dan ook alleen maar lovende kritieken, een aanwinst voor de winkel waarbij de muurschildering zoals verwacht het verschil kon maken...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

...en bij een dergelijk project is ook de maat der dingen in relatie met en in verhouding tot de mensen - groot en klein - die de winkel uiteindelijk regelmatig zullen bezoeken erg belangrijk. De muurschildering werd namelijk geheel op mensenmaat ontworpen en het is gewoon leuk om vast te stellen dat dit ook echt werkt met echte mensen in de buurt, getuige de 3 extra afbeeldingen hieronder: Niets op de muurschildering is te groot of te klein, je zou de objecten bij wijze van spreken ook echt kunnen vastpakken of ook gewoon het terras opwandelen en aan de tafel gaan aanzitten, er is alvast plaats voor twee...





...en als we even wegdraaien van de muurschildering en ook het dieper gelegen gedeelte van de winkel bekijken dan zien we dat de firma Bossuyt puik werk heeft geleverd: Dit is een opname (onder) gemaakt tijdens de opening zelf en de winkelbank en de broodrekken en -manden zijn nog leeg maar van zodra de bakkerij op volle toeren draait zullen ook in dit gedeelte allerhande vormen en kleuren van brood, gebak en patisserie aanwezig zijn en de kleurigheid van de muurschildering verder doortrekken tot achteraan in de zaak...



...en tenslotte als laatste afbeelding rond dit project: De kunstenaar mag ook even trots poseren bij zijn werk...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

Verder nog op deze pagina de hervatting en afwerking van het kasten make-over project van pagina 2016/4 eerder dit jaar. Na de eerste fase - het transformeren van de grotere kasten, de tafel en de stoelen - kwam er een pauze en bleven er ook nog enkele stukken over - later te herschilderen bij de hervatting van het werk - waaronder de staande klok en een TV-kastje. Dit werk kan nu uitgevoerd worden. Ter herinnering op de afbeelding hieronder enkele van de te transformeren stukken nog in hun originele donkerbruine staat en een voorbeeldstaal van waar het qua kleur en visuele uitstraling destijds naartoe moest gaan...



...en ondertussen werden tijdens de afwezigheid van het Atelier ook alle andere destijds nog uit te voeren schilder-, behang- en decoratiewerken in de living aangepakt waardoor we nu ook tenvolle kunnen genieten van de meubeltransformaties in hun aangepaste omgeving. Een mooie gelegenheid ook om enkele extra opnames te maken van het resultaat...



Hierboven ziet U een opname van een gedeelte van de afgewerkte living bij daglicht. Onderaan: Bij gemengd licht geeft het warmere kunstlicht van de luster een subtiele extra boost aan de warmere tinten in de meubelpatines en de stofferingen...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de afbeelding hierboven...

Binnenkort - na de afwerking van de staande klok en de TV-kast - vullen we aan met nog wat andere opnames van de verder aangeklede living....

Maar eerst iets anders: In hetzelfde huis werd ook de keuken reeds in een eerdere fase getransformeerd van bruin naar een meer actuele kleur maar midden tussen de kasten zat nog een ouder afzuigkanaal met een wat minder geschikte vorm. Dat afzuigkanaal werd nu bekleed met de bedoeling daar een aangepaste decoratie op aan te brengen en wel zodanig dat dit element ook beter in het geheel wordt geïntegreerd. Hieronder ziet U het nog onbehandelde paneel en verder naar beneden de ontwerpen en ideeschetsen die door het Atelier voor dit kleine project werden gemaakt...



...en het eerste ontwerp hieronder is een puur decoratieve benadering waarbij een soort gesjabloneerd "afgesleten" effect wordt beoogd van zuivere "versierende" aard zonder enig trompe-l'oeil effect maar dus vlak geschilderd in een aangepast kleurengamma dat enkel tinten bevat die ook in de keuken zelf terug te vinden zijn. Kan best mooi zijn maar hier heb je niet direct een kunstschilder voor nodig, wie een beetje handig is kan dit op basis van het ontwerp weliswaar ook zelf uitvoeren...



Het tweede ontwerp hieronder combineert het decoratieve met een vleugje 3D. Een in laag reliëf geschilderde omkadering die wordt uitgevoerd in dezelfde tinten van de keukenkasten en waarvan de uiteindelijke vorm verder kan aangepast worden creëert een extra "ingelijste" opening waarin dan om het even welke tekening of schilderijtje kan aangebracht worden wat meteen naargelang de keuze van het kunstwerkje zelf ontelbare mogelijkheden opent...



Het derde ontwerp tenslotte - een in trompe-l'oeil geschilderde omkaderde nis met diepte-effect - sluit qua vorm en kleur zéér dicht aan bij de overige elementen van de keuken. Hieronder ziet U de nog lege nis met het beoogde schaduweffect en een brandend spotje naar analogie met de echte spots in het plafond...



...en verder hieronder werden op het ontwerp bij wijze van voorbeeld enkele voorlopig willekeurig gekozen objecten in de nis geplaatst zodat het diepte-effect beter zichtbaar wordt. Dit is ook het ontwerp waarvoor we kiezen. Het creëren van de nis levert geen problemen, het kiezen van de juiste objecten daarentegen is niet zo eenvoudig: Met de vorm, de kleur en de functie van de objecten die je kiest staat of valt ook het uiteindelijke totaaleffect.. maar we komen er wel uit...



...en dan beginnen we eraan. Hieronder ziet U een eerste stap: De rondingen voor het kaderwerk bovenaan worden een beetje anders dan in het ontwerp letterlijk gekopieerd van de bestaande wat bredere kastdeuren en ook de kleur van de keukenkastjes wordt gelokaliseerd en geïmiteerd. Dat is een goed begin maar de nis moet nog door schaduwwerking en het bijhorende 3D effect de nodige "diepte" krijgen en het zou ook leuk zijn wanneer het spotje een lichtkegel zou werpen in de nis vooraleer we met de objecten beginnen...



...en wat later begint ook dit aardig te lukken. In dit ontwerp kiezen we ook voor een erg complex lichtsysteem van gemengd licht: Het onderwerp moet qua verlichting zowel overdag als 's avonds de nodige charme bezitten en daarom worden de 3 verschillende naargelang het moment van de dag al of niet samen of apart aan bod komende lichtbronnen in één en dezelfde tekening door elkaar gemengd. De schaduwen in de nis worden overdag vooral veroorzaakt door het licht van het (hier niet zichtbare) keukenraam links buiten beeld maar tegelijkertijd ook 's avonds door de echte spots in het plafond en het extra (geschilderde) spotje in de nis tenslotte zorgt als derde lichtbron ook nog eens voor extra verlichting in de nis zelf. Dit spotje zal dus altijd "branden", 's avonds maar ook overdag en erg is dat niet want het kan niet stukgaan en het verbruik aan elektriciteit valt ook reuze mee...



De nis in de keuken is nu helemaal klaar om gevuld te worden met enkele mooie objecten. Ondertussen werd er ook verder gewerkt aan het omkleuren van de laatste meubelstukken voor dit project en die zijn nu ook allemaal klaar. Hieronder ziet U ter herinnering nog eens de originele staande klok en daarnaast het resultaat na omkleuring wat dichterbij...



...en verder hieronder nogmaals de staande klok ten voeten uit en daarnaast het omgekleurde TV-meubel...



Klik ook HIER voor een grotere versie van de linkerafbeelding met de staande klok.

...en ondertussen is ook de kleine muurschildering met de omkaderde nis op het paneel boven de afzuigkap in de keuken van hetzelfde huis na het kiezen en inschilderen van de objecten helemaal klaar. Hieronder ziet U het resultaat...



Deze trompe-l'oeil schildering werd qua perspectief vooral ontworpen om vanuit een lager standpunt te worden bekeken, bij het binnenkomen in de keuken of zoals op de afbeelding hieronder ook schuin gezien zittend aan de keukentafel...



Hieronder ziet U een detail dichterbij...



...en tenslotte als laatste afbeelding op deze pagina een zicht dichtbij op de eigenlijke schildering bij daglicht. De decoratieve objecten werden zorgvuldig gekozen naar vorm, thema en kleur en volgens het principe "less is more". De compositie is helemaal in balans, past qua kleur perfect in de keuken en er hoeft ook helemaal niets meer bij!



Klik ook HIER voor een grotere versie van deze afbeelding...

Binnenkort op de volgende pagina enkele nieuwe werken...


U zag de pagina 2016/7 van het onderdeel meest recente werk.

vorige pagina | volgende pagina | Terug naar de overzichtspagina

Ga terug naar de homepage om deze pagina's te verlaten en iets anders te kiezen...


Top of page