Realisaties > Muurschilderingen > Trompe-l'oeil 2
 
 Over het Atelier
 Presentatie
 Meest recente werk
 Info & Contact
 
 
 
 
 
Op deze pagina met trompe-l'oeil toepassingen: De decoratie van een orangerie met patines op balken, kasten en muren maar ook vooral de creatie van dé blikvanger van dit project: Een volledig in trompe-l'oeil geschilderde antieke tapisserie.

trompe-l'oeil wandtapijt

Boven: Hier is het tapijt volledig afgewerkt. Dit werk is ook géén kopie maar werd qua kleur, thema en compositie door de kunstenaar zelf speciaal voor deze opdracht ontworpen. Alles aan dit werk is gewoon illusie en ook niet dikker dan enkele tiendes van millimeters. Hieronder ziet U de beginfase van dit werk: De kleuren zijn nog hard, de krammen, de ringen, de schaduwen op de muur en de muurpatine zelf ontbreken ook nog. Verder naar onderen ziet U nog een detail waarop goed te zien is hoe door schuren, vegen en patineren van het oppervlak een resultaat werd bereikt dat echt doet denken aan een stuk afgebleekt en versleten textiel. Hier moet je echt tweemaal kijken voor je weet wat je ziet.

De beginfase

afgesleten effect

Het basisdecor dat enkel met de schilderwerken werd gecreëerd is een ideaal vertrekpunt voor verdere decoratie en aan-
kleding om uit te monden in een stijl die we best kunnen omschrijven als "landelijk chic". Dit decor is ook erg flexibel qua
variatiemogelijkheden op het vlak van de inrichting: Zie het subtiele verschil tussen de twee momentopnamen hieronder.

orangerie gedecoreerd

muurpatines in een orangerie

Een overtuigende trompe-l'oeil staat of valt met de weergave van licht en schaduw maar ook met de mate waarin de kunste-
naar in staat is om met verf stoffen en materialen weer te geven. Op de afbeelding hieronder ziet U dat er wanneer het goed is bijna géén merkbaar verschil mag zijn tussen het echte en het nagebootste materiaal en dat de lichtrichting moet kloppen.

trompe-l'oeil ornament

Voor de goede orde: Wat binnen de schouwmantel valt (ook de plint) is nep en de rest is echt.

Op deze pagina's met trompe-l'oeil projecten zag U voorlopig vooral zogenaamde 2 en een halve 3D toepassingen waarbij vooral de materieweergave belangrijk is en de ruimtewerking zich beperkt tot slechts een geringe diepte maar trompe-l'oeil is vooral populair wanneer ook grotere diepte-illusies worden gecreëerd. Nu moet gezegd worden dat in de muurschilderingen met landschappen die U ook op de andere pagina's tegenkomt deze trompe-l'oeil diepte-illusie wel steeds aanwezig is, maar hieronder toch een wat kleiner trompe-l'oeil project waarbij je dus wat verder kan kijken dan enkele meters diep met nog een extra moeilijkheid: Het op overtuigende wijze integreren van een levend element.

weggeschilderde wand

Hierboven: Aan het eind van deze door het Atelier gedecoreerde smalle gang werd de muur met verf "uitgebroken" en dus letterlijk "weggeschilderd" ondermeer door een verhoogd terras aan te leggen, een extra eiken balk te schilderen, een trap van rode bakstenen te bouwen enz... Hierdoor konden de bewoners permanent naar buiten, de tuin, de weide, het bos in, tenminste: Als hun frisgeschoren en een beetje eigenzinnig miniatuurpaard even een stap opzij wilde zetten.

miniatuurpaard

Boven: Door het buitenniveau te verhogen kwam het slechts één meter hoge paardje ook wat hoger te staan waardoor het je ook meteen recht in de ogen kon kijken. Bovendien vormt de stenen trap een mooi decoratief element in het geheel. Het "paard" moest hier natuurlijk wel tot in de kleinste details exact geportretteerd worden compleet met geboortevlek op de bil en al en vooral ook met dezelfde typische manier van kijken!

minipaardje

Hieronder ziet U als laatste project op deze pagina nog een gelijkaardige realisatie, deze keer echter terug
zonder al te grote extra diepte. De hoofdrol wordt gespeeld door de hond des huizes. Dit detail is slechts een
klein onderdeel van een groter geheel met trompe-l'oeil weergaves van allerhande objecten en materialen, maar
deze kanjer springt er qua blikvangergehalte toch flink uit.

Engelse dog

Onder: Het detail bekeken vanuit de juiste hoek: Enkel het kleine stukje vloer linksonder en de plint zijn echt, de rest is verf.

Armani is de naam van de hond


U zag de pagina Trompe-l'oeil 2 van het onderdeel muurschilderingen
.

Kies een nieuwe link hieronder als U nog andere realisaties wil zien...

         Andere kunstwerken en interieurschilderwerk:
Klassiekers 1 Decoratief 1 Klassiek:
Klassiekers 2 Decoratief 2 Interieurprojecten 1
Klassiekers 3 Decoratief 3 Interieurprojecten 2
Klassiekers 4 Decoratief 4   Interieurprojecten 3
Klassiekers 5     Interieurprojecten 4
Klassiekers 6 Trompe-l'oeil 1  
Klassiekers 7 Trompe-l'oeil 2   Modern:
Klassiekers 8 Trompe-l'oeil 3 Interieurprojecten 5

...of ga naar de homepage om de pagina's met realisaties te verlaten en iets anders te kiezen...


Top of page